2015. november 30., hétfő

I. évfolyam 6. szám



Az év utolsó ülését tartotta a megyei közgyűlés

A Kárpát-medencei nemzetközi kapcsolatok kiépítésének, a gazdasági- és turisztikai fejlesztési lehetőségek megragadásának, valamint az értékgyűjtő munka további támogatásának fontosságát hangsúlyozta Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Közgyűlés pénteki, egyben az év utolsó soros ülésén.

A tanácskozáson a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, dr. Balázs Gábor számolt be a közgyűlésnek a szervezet utóbbi háromnegyed éves munkájáról. Előadásában kitért arra is, hogy a biztonságos megyéket tekintve Tolna az élen jár, köszönhetően például a megyei tűzmegelőzési bizottság és a jól kiépített önkéntes szervezetek tevékenységének is.

Tolna megye nem csupán a biztonság terén, hanem az értékgyűjtő munkát illetően is előkelő helyet foglal el az országos rangsorban – derült ki dr. Say István, a megyei értéktár bizottság elnökének tájékoztatásából. Mindezt bizonyítja, hogy egyre csak szaporodnak a települési bizottságok, s ezzel együtt a helyi értékek száma is. Írásos előterjesztését dr. Say István szóban egészítette ki, hiszen további eredményekről számolhatott be már a bizottsági ülésen, amelyen a pincefalvak hungarikummá nyilvánításának lehetőségéről is szó esett.

Fehérvári Tamás elnök szerint dicséretes az értéktári tevékenység, amelyen belül érdemes a jövőben még nagyobb figyelmet fordítani a turisztikai és az agrárium értékeire, hiszen azok nagyban meghatározzák a megye profilját. Az elnök fontosnak nevezte, hogy az értékek megőrzését, felkutatását és bemutatását segítő források a jövő évben is rendelkezésre álljanak, ennek érdekében a megyék már felkeresték az illetékes Földművelésügyi Minisztériumot.

A közgyűlés a napirend valamennyi pontját elfogadta, köztük azt a javaslatot is, amely a Közép-Boszniai Kanton kormányzatával való együttműködési megállapodást tűzte ki céljául. Fehérvári Tamás hozzászólásában a Kárpát-medencei nemzetközi kapcsolatok kiépítésének célszerűségét hangoztatta. Mint elmondta, a boszniai mellett a jövőben egy horvátországi kapcsolat kialakítására is sor kerülhet, amely gazdasági- turisztikai- kulturális területen nyújthat új lehetőségeket.

Ehhez kapcsolódóan Ribányi József alelnök is felszólalt, aki a megyei önkormányzat ez évi nemzetközi tevékenységét értékelte, valamint a jövő évi külügyi tervre tett javaslatot. Az alelnök – Fehérvári Tamás állásfoglalásához hasonlóan – a megye épülését szolgáló nemzetközi irányok követésének, és brüsszeli pályázati források lehívásának szükségességét emelte ki.

Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző a hivatal 2015. évi munkájáról, míg Sulyok Balázs megyei főépítészi tapasztalatairól számolt be, amelyet a testület a közgyűlés 2016. évi munkatervével, valamint az önkormányzat belső ellenőrzési tervével együtt elfogadott.

Döntés született továbbá egy matematikai tehetségfejlesztő alapítvány támogatásáról is, amely a tárgyban jeleskedő, versenyeken kiemelkedő eredményeket elérő diákokat segíti.



Szekszárd, 2015. november 27.

Tisztelettel:
                                                                                   Tóth Róbert sk.



 A fotók a közgyűlésen készültek.


 Az Ifjú szív táncegyüttes minősítő versenyéről készült film - Pribyslav



 Vektorkortyok - kiállítás





Sajtótájékoztató - Szekszárd - Advent


*****
BAKÓ JENŐ ARCHÍVUMÁBÓL:

KÉPESLAPOK A SZÁZ ÉVVEL EZELŐTTI  I. VILÁGHÁBORÚBÓL
(Összeállította: Zalakovicsné Kovács Klára)



*****

Tisztelgés Babits Mihály előtt (versekkel)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése